Около 300 пациенти с хепатит B и 250 с хепатит С се лекуват годишно в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Това съобщи проф. д-р Искрен Коцев от клиниката по гастроентерология на среща с медии по повод световния ден за борба с хепатита – 28 юли. Хепатит B и хепатит С са най-рисковите форми на заболяването, тъй като протичат без симптоми и се откриват само при профилактичен преглед.

„Една от целите на този световен ден е да насочим вниманието на всеки един към проблема. Моля, изследвайте се един път годишно! Второто, което трябва да се знае е, че вече имаме значителни успехи при лечението на тези хепатитни вируси“, допълни проф. Коцев.

Според лекарите 1,5% от населението на страната има инфекцията. Все още обаче има пациенти, които не знаят, че съществува лечение. В момента Хепатит B може да се контролира, а лекарствата срещу хепатит C позволяват пълно излекуване само за два-три месеца с приемане на таблетки. Над 100 пациента в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна са излекувани напълно от вирусния Хепатит С от началото на годината, а медикаментозното лечение се поема напълно от здравната каса.

Съществува ваксина срещу хупатит В и всички, родени след 1992 г. са ваксинирани. Действието на ваксината обаче е около 10 години и лекарите препоръчват тя да се  подновява. Амбициите на Световната здравна организация е подобно на вариолата, и хепатит B и С до 2030 година да се елиминират напълно.

Сред най-честите причини за развиване на заболяването у нас са употребата на алкохол, вирусните инфекции, натрупването на токсини в организма и приемът на метаболитни автоимунни медикаменти. Във Варна една от основните причини за заболяване от чернодробна цироза е употребата на алкохол в съчетание с хепатит B и C. В 84 % от случаите инфекцията е отговорна за развиване на болестта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *