АСДМ – Варна

img

Асоциацията на Студентите по Дентална Медицина – Варна

https://students.mu-varna.bg/wp-content/uploads/2019/12/asoc_asdm-2-300x130.png

Асоциацията на студентите по дентална медицина – Варна (АСДМ-Варна) е създадена през 2008 г. и представлява независима, неполитическа организация, част от структурата на Студентски съвет при Медицински Университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. В нея членуват студенти от Факултет Дентална Медицина. Тя има следните цели:
- Да защитава правата на студентите по дентална медицина.
- Да спомага студентите в работата им с пациенти.
- Да организира информационно- профилактични кампании и прегледи.
- Да организира социално-академични мероприятия.
- Да спомага за набирането на пациенти за студентите, необходими за клиничните упражнения.
Годишно се организират редица информационно- профилактични кампании като всяка обхваща различна тема и аспект от денталната медицина и оралното здраве.

 

"Погрижи се за венците си"
Целта на инициативата е да се обърне внимание на проблемите с венците и да се покаже, че те не бива да се подценяват. Водещ елемент е повишаването на информираността на гражданите относно начините за пълното премахване на зъбната плака и превенция на образуването й, както и проблемите, до които задържането и може да доведе, а именно- развитие на гингивит и пародонтит, както и загуба на зъби.

"Усмивка за цял живот"
На 20-ти Март се чества Световният ден на Оралното здраве. По случай тази дата, екипът на АСДМ- Варна организира „Усмивка за цял живот“, която би могла да се счита за най- генерализираната кампания. Дейността има за цел да представи всички аспекти на добрата орална хигиена и методите за поддържане на красивата усмивка.

"Ако се съмняваш, провери!"
Ракът на устната кухина е сред често срещаните орални заболявания. Кампанията „Ако се съмняваш, провери!“ има за цел да повиши информираността за заболяването. Пациентите могат да получат информация за всички етапи на развитието, както и за основните симптоми и белези. Кампанията завършва с профилактичен преглед на територията на Факултета Дентална Медицина или УМБАЛ "Св. Марина".

 

Зъболекар-младши
Децата са основната таргетна група за кампаниите на нашия екип, тъй като те тепърва изграждат своите хигиенни навици. Кампанията „Зъболекар-младши“ изпраща наши екипи в детски градини и училища, където чрез игри и кратки презентации децата получават кратък курс по орална хигиена.

Здрави детски зъбки
Когато времето се стопли и изгрее слънце децата излизат да играят навън. Там отива и екипът на АСДМ-Варна, който предоставя на децата музика, игри, рисунки и забавление, примесено с малко дентална медицина, за да може всяка игра да е поучителна. Кампания „Здрави детски зъбки“ е ежегодно провеждана на входа на Морската градина и покрай хубавото време и топлото слънце, децата се учат на това как да си мият зъбките с нашия герой-СУПЕР ЗЪБЧО!
За повече информация относно събитията и дейността на Асоциацията: кликни тук