Уважаеми колеги,

Всеки е запознат с изключително важната и благородна практика на донорство на органи и кръв, която спасява безброй много животи ежегодно. Даряването на част от себе си е възможно най-всеотдайното добро дело, на което всеки един от нас е способен. Съществуват обаче и други видове донорство, които не са особено известни сред нашите географски ширини.

Именно от такъв тип е донорството на Стволови клетки!

В световен мащаб потенциалните донори на стволови клетки са 30 милиона. В България техният брой е под 3000. От европейските страни най-много са хората, готови да дарят стволови клетки, в Германия – над 7 милиона. Над 300 хиляди са в Италия  и над 200 хиляди са в Полша. Точно това са и страните, откъдето най-често България получава материал за трансплантациите на стволови клетки.

Трансплантацията на стволови клетки е метод за лечение на ракови кръвни заболявания, първични имунни дефицити и ред други заболявания. Лечението е често животоспасяващо и при успех позволява на пациентите да се върнат към нормален живот. Източници на стволови клетки са костният мозък, периферната кръв, кръвта от пъпна връв.

Включването в регистъра на донорите става лесно и бързо, а всеки включил се може винаги да откаже да дари стволови клетки, ако възникне ситуация, която изисква съответното донорство и той е съвместим. Възможно е всяка сряда от 9:30ч. до 11:00ч., на втория етаж на Онкологичния и лъчетерапевтичен център към УМБАЛ „Св. Марина“.

Лице за връзка: Д-р Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *