Над 180 професионалисти по здравни грижи взеха участие в курса за продължаващо обучение на тема ,,Спешна медицинска помощ – история, подходи и дейности“, който се проведе на 21.10.2017 г. в Първа аудитория на Медицински университет – Варна. Организатор е Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Участниците бяха приветствани от Райна Бояджиева – председател на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), и д-р Мая Рашева, директор на Центъра за спешна медицинска помощ – Варна (ЦСМП).

Лектори на обучението бяха проф. д-р Стоян Миланов – национален консултант по спешна медицина, доц. д-р Лора Георгиева и доц. д-р Димитър Ставрев от Факултета по обществено здравеопазване и д-р Десислава Кателиева – председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ.

През месец юли 2017 г. по инициатива на Медицинския университет се проведе първото Варненско лятно училище по спешна помощ за студенти по медицина от V и VІ курс. Д-р Рашева акцентира върху факта, че след края на официално проведения практически модул на курса интересът на стажант-лекарите да се обучават с мобилните спешни екипи е продължил. Като най-забележителен резултат от лятното училище тя изтъкна факта, че седем от тях вече са избрали да работят в ЦСМП, което е неоценим принос с оглед сериозния кадрови дефицит в системата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *