idor2016_poster_a3_print-page-001На 8-ми ноември тази година асоциациите по радиология от цял свят за 5-ти пореден път ще отчетат световния ден на науката радиология. Четирите предходни чествания са реализирани с цел да разпространят знанието и значимостта на радиологията и безопасните грижи към пациента, както и професионалният принос на радиолозите в диагностиката.

Образната диагностика е една от най-интересните, бързо развиващи се и динамични сектори в здравеопазването. Тя е съвкупност от множество проучвания в биологична и технологична здравна сфера.

От широкото общество образната диагностика се асоциира с рентгенови лъчи, магнитен резонанс, ултразвук и множество различни изображения. Често ставаме свидетели как хората не осъзнават важността и потребността за здравето и точното им лечение, което може да се съчетае в едно мед.направление – образна диагностика.

С цел информираност на обществото 8-ми ноември е избран като празник на радиологията. На този ден през 1895 г. Вилхелм Рьонтген, провеждайки опитите си, открива ренгеновото лъчение. Празникът се провежда всяка година с надеждата светът да узнае за изумителните клинични и научни възможности на образната диагностика. Информираният човек има право на информиран избор. Жизнено важна е ролята на радиолозите при много медицински състояния. Изисква се висока квалификация и професионализъм от лекарите, работещи в тази сфера.

На тазгодишното честване акцентът ще бъде върху конкретна тема – Образната диагностика на гърдата и превенция на заболяванията, свързани с тази част от човешкото тяло. – „Да празнуваме заедно“ е мото, с което ще се отбележи събитието. Целта е да се подчертае важната роля на радиологията в откриването, диагностицирането и лечението при заболявания на гърдата. През 2015 година на празника са участвали над 140 различни организации, свързани с радиологията. Сред тях са Международното общество по радиология, както и други такива от различните континенти. Събитието и инициативите в него се подкрепят и от Европейската федерация по радиология. Познати са вече кампании на световно ниво с участия, наименувани EuroSafe Imaging и Image Wisely. Те отразяват другата страна на събитието, а именно- запознаване с нуждата да се следят внимателно дозите на облъчване при диагностика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *