В периода 20-22 септември 2017 г. в Санкт Пьолтен, провинция Долна Австрия се проведе учебна визита на тема „Трансгранично здравеопазване“, организирана от мрежата Региони за здраве на Световната здравна организация. От страна на МУ-Варна участваха доц. Мария Рохова от Катедрата по икономика и управление на здравеопазването и гл. ас. Силвия Николова от Катедрата по социална медицина и организация на здравеопазването към Факултета по обществено здравеопазване.

По време на визитата участници от 11 държави се запознаха с организацията на болничната помощ в Долна Австрия. Домакините от Санкт Пьолтен представеха проектите на провинция за развитие на трансграничното сътрудничество в областта на здравеопазването с Чехия, обмена на пациенти, организацията на спешната помощ в пограничните райони и плановете за създаване на общи лечебни заведения, които да обслужват пациенти и от двете държави.

Участниците посетиха и две от болниците в провинцията – в градовете Мелк и Гмюнд. В рамките на визитата се проведе и дискусия за възможностите за развитие на трансграничното здравеопазване в Европа, по време на която представителите на различните държави обмениха опит и идеи в тази насока.

Факултетът по обществено здравеопазване на МУ-Варна, съвместно с Община Варна, е единствен представител за България в престижната мрежа Региони за здраве на СЗО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *