На 27.09.2017 г. бе подписан тристранен Договор за сътрудничество между Медицински университет – Варна, Изследователския институт в Давос към Фондация АО (Швейцария) и Технически университет – Варна. Договорът предвижда провеждане на съвместни научни изследвания, организиране на обучителни семинари, конференции, организация на научни стажове и курсове за повишаване на квалификацията, реализация на иновационни технологии, както и съвместно научно ръководство на докторанти и млади учени.

Изследователският институт в Давос е един от най-престижните и водещи центрове в Европа и света, предлагащ обучение на специалисти, изследвания и иновации в областта на травматологията, гръбначните заболявания, краниалната и лицево-челюстната хирургия. Тези сложни области предполагат подготовката на мултидисциплинарни екипи и често се налага за разрешаването на конкретни проблеми и разработки, дентални лекари, ортопеди, травматолози, неврохирурзи и други медицински специалисти да работят съвместно с учени от инженерни специалности.

От швейцарска страна договорът беше подписан от проф. Джеф Ричардс – директор на Изследователския институт към Фондация АО в Давос, и проф. Бойко Георгиев – директор на Програма „Биомедицинско развитие“. В дискусията за конкретните предстоящи съвместни дейности за 2018 г. и 2019 г. МУ-Варна беше представен от проф. Цветан Тончев – декан на Факултета по дентална медицина, и проф. Методи Абаджиев – заместник-декан, който осъществи и контакта с Фондация АО.

Договорена бе подкрепа за конгреса по лицево-челюстна хирургия, който ще се проведе през април 2018 г. в гр. Варна, организиране на курс по лицево-челюстна хирургия през 2019 г., който ще бъде проведен от Фондация АО за първи път в България, един 6-месечен стаж на докторант в Изследователския институт, финансиран от Фондация АО, както и обучителни пакети за преподаватели по здравни грижи, които ще повишават квалификацията на болничните медицински сестри.

Партньорите изразиха своето възхищение от материалната и технологична база за обучение, огромния брой чуждестранни студенти, обучавани в МУ-Варна, удовлетвореността си от ефективността на преговорите и подписването на договора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *