Специалистите от Лабораторията по медицинска генетика и детска гастроентеролози от Втора детска клиника към УМБАЛ „Св. Марина“ обсъдиха резултатите от проведените безплатни генетични изследвания за предразположение към целиакия. Прегледите се проведоха  през месец май по повод Световния ден, посветен на това нарушение. Специалистите обявиха, че в рамките на обявените дни са събрани и изработени чрез дарени реактиви пробите на 62-ма човека, от които 29 деца и 33 възрастни. При 34 души изследването е спомогнало за уточняване на диагнозата. При 29 роднини на диагностицирани пациенти е оценен риска за предразположение.

Поради големия интерес през есента на тази година ще се организира Училище по целиакия с разискване на научни и практически теми  от водещи специалисти. То ще бъде насочено към всички медицински и немедицински работници с интерес в областта, както и към пациенти. Акценти в програмата на събитието ще бъдат състояния, асоциирани с повишен риск за развитие на целиакия, в това число – ендокринолокични, ревматологични, автоимунни, аутизъм и др.

Лекарите от лабораторията по медицинска генетика към УМБАЛ „Св. Марина“ -Варна благодариха на всички, които се включиха в кампанията.

Велина Марковска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *