„Амбицирани сме да превърнем Варна в град на знанието. Община Варна, заедно с Медицинския университет, Варненския свободен университет и Висшето военноморско училище, поставихме основи за създаване на акселератор за иновации, ползвайки потенциала на академичната и младежка общност в нашия град.  Това ще даде възможности за развитие на стартъп компании, защо не свързани с медицина, фармация, здравен мениджмънт!“ Това заяви кметът на Варна Иван Портних по време на среща с представители на студентския съвет към Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ . Поводът бе част от инициативата на кмета за срещи със студентските общности от варненските висши учебни заведения по темата „Варна – Европейска младежка столица“.

В събитието  се включиха доц. Емануела Мутафова, декан на факултета по „Обществено здравеопазване“, Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“, доц. Антоанета Цветкова – председател на ПК „Здравеопазване “ към ОбС,  Галин Желязков – секретар на  УС на Сдружение „Варна – Европейска младежки столица 2017 „, Кирил Стоянов – експерт „Университети и студетнски съвети“ към  сдружението.

„Важно е да чуя Вашата визия за развитието на Варна, защото сте представители на университет, който е гордост не само за града и региона, но и за цяла България“, каза кметът. Той сподели, че важните приоритети за работата на Община Варна са съсредоточени по оста  образование – кариера – доходи, с цел
създаване на възможности за развитие на младите хора. Доказателство за това е и рекордният бюджет за развитие на сектор „образование“ за т.г. – над 104 млн. лв.

 Създаване на Черноморски международен младежки център, работата по реализацията на проекта за нова сграда на библиотеката, която ще бъде не само книгохранилище, а модерна база за достъп до нови знания, създаване на икономическа „Зона на иновации и развитие Варна“, както и подкрепа на идеята за велотранспорт „С колело на лекции“, бяха част от темите, с които кметът запозна студентите. Иван Портних подчерта, че е важно да бъдат развивани зоните, предназначени за изграждане на кампус и спортна база на университета, които държавата вече предостави на Медицинския университет. Кметът сподели още, че част от общинската инфраструктурна програма предвижда изграждане на спортни площадки в целия град, включително край студентски общежития и университети.

Тургай Калинов, председател на студентския съвет в Медицинския университет, представи подробна програма за събитията, които ще бъдат реализирани през летния семестър на учебната година. Пълният вариант ще бъде публикуван в сайта на сдружение „Варна ЕМС 2017“.

Студентите представиха и конкретни предложения във  връзка с инфраструктурата на града – за
необходимостта от зелени зони и спортни площадки, желание за ползване на преференции при ползване на градския транспорт, както и при посещения на културни събития.  По предложение на кмета, участниците в срещата приеха да проведат работна тристранна среща – с представители на сдружение Варна ЕМС 2017, дирекция „Образование и младежки дейности“ и Медицинския университет за конкретни решения по поставените теми.  На финала на срещата доц. Емануела Мутафова покани кметът Иван Портних на среща с всички студенти от Медицинския университет.

Из официалния сайт на община Варна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *