%d0%b9%d0%be%d1%88%d0%b8%d0%bd%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%be%d1%88%d1%83%d0%bc%d0%b8Йошинори Ошуми е отличен за разгадаването на процеса на автофагиите
 
Японският микробиолог проф. Йошинори Ошуми бе определен за носител на Нобеловата награда за физиология/медицина за 2016 година, реши комисия от Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм.
В понеделник започва седмицата на Нобеловите награди, през която ще се връчат призове за световни постижения в областите медицина, физика, химия, икономика, за забележителни литературни постижения, както и за дейност в интерес на световния мир.
Ошуми е отличен от Нобеловия комитет за проучванията му в областта на автофагиите – процес, при който тялото самоунищожава свои клетки. Професорът, който е биолог от Технологичния университет в Токио, цял живот е работил върху открития още през 1960-те феномен. Неговите тайни остават скрити до 1990-те години, когато Ошуми успява да разгадае процеса, благодарение на генетични изследвания с дрождови култури.
„В резултат на работата на Ошуми, днес ние знаем каква роля играе автофагията за зараждането и развитието на рака, Паркинсоновата болест, както и за много други болести и остаряването на човешкото тяло“, заяви Мария Масучи, член на Нобеловия комитет при обявяването на призьора в областта на медицината.
Ошуми е 23-ят японец Нобелов лауреат, като преди него в категорията за медицина през годините са били отличени петима от сънародниците му.
По традиция награждаването на всички отличени със световната награда ще се проведе на 10 декември в Стокхолм, в деня на кончината на основателя на премията – шведския предприемач и изобретател Алфред Нобел. Призът носи на спечелилия 8 млн. шведски крони – около 830 хил. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *