Световният шампион по информационни технологии избра да учи медицина в МУ-Варна

Интервю: Велина Марковска
 
Медицина в МУ-Варна избра да учи Георги Бошев от Бургас, който стана Световен IT шампион преди броени дни на световния MOS шампионат (Microsoft Office Specialist World Championship) в Орландо, Флорида, изпреварвайки 400 000 участници от 130 държави.
За себе си Георги казва следното: „Щастлив съм, че успях да се сертифицирам до това ниво, ще продължавам да изучавам технологии, макар моите основни интереси да са в областта на медицината.“
Георги Бошев е и един от финалистите на Microsoft Office за 2016 година. В състезанието е участвал три години, които са изпълнени със сериозна подготовка. Постигнал е нива: Microsoft Office 2010 Specialist Master, Microsoft Word 2013 Expert. „Знаменосец и отличен ученик, завършил през 2016 година със златен медал гимназията. Изключително целеустремен и дисциплиниран, с разностранни интереси в много сфери. Лектор в много от мероприятията, посветени на технологиите“, споделя впечатлението си Диди Тодорова, учителката по IT технологии на Георги в ГПАЕ „Гео Милев“ в Бургас.
 
Първо искам да ви честитя успеха и титлата Световен IT шампион. Какво е чувството да се пребори конкуренцията на 400 000 човека от цял свят?
 
Георги: Чувството е невероятно и неописуемо! В началото не вярвах че това е моето име. Трябваше цялата група от България да започне да ме вдига от стола, за да повярвам че наистина съм видял правилно.
Какви са етапите, през които преминахте в състезанието?
Георги: Състезанието се проведе в 3 етапа: регионален кръг в Бургас, национално състезание в София и световни финали в Орландо Флорида. Самото състезание представлява решаване на практически бизнес задачи с помощта на продуктите на Майкрософт. Във всеки един кръг от състезанието се решава  по една бизнес задача в рамките на един час. Искам да поясня, че във всеки етап участниците в целия свят решават онлайн едни и същи задачи.
Какви качества трябва да притежава един млад човек, за да бъде най-добрият на планетата в IT технологиите?
Георги: Не знам точно, но аз изучавам технологиите от много ранна възраст и съм от поколението,  което е израснало с технологиите. Аз просто имах късмета да участвам в проекта на Софийския университет за обучение на талантливи млади хора, като много ми помогна и моят учител по ИТ в гимназията Диди Тодорова.
Защо избрахте да учите Медицина и защо избрахте Медицински университет – Варна?
Георги: Интересът към медицината се зароди в мен още от малък. Винаги биологията и химията са ми били интересни. Намирам медицината за много хуманна професия и искам да помагам на хората.
Защо Медицински университет Варна? МУ-Варна е моят личен избор за университет, в който да продължа образованието си. Университетът  ми харесва не само като сграда, но и като институция, в която мога да разгърна потенциала си. Присъствах на отворените врати през март и придобих лична представа за МУ-Варна, а имам и приятели, които непрестанно ми разказват интересни истории и говорят за университета присърце.
Как и къде се виждате след 10 години?
Георги: Въпросът за това, къде се виждам след 10 години  звучи интересно, когато е зададен към студент, който тепърва започва да  учи медицина. Обучението е дълго и най-вероятно след 10 години аз все още ще специализирам, но имам интерес към хирургията и се надявам след 15 години да съм вече практикуващ лекар-хирург.

Leave a Comment