Стартира Национална универсиада Варна 2019

На 7 май в „Спортпалас“ Варна бе дадено начало на Национална универсиада Варна 2019, част от която са 28 български университета. Церемонията откри председателят на Асоциацията за университетски спорт „Академик“ доц. Златко Джуров. Той разясни, че състезанието се провежда за шести пореден път и следва номинацията „Европейски град на спорта“.

Над 1000 участници ще премерят сили в 12 вида спорт- баскетбол, волейбол, футбол, хандбал, плуване, тенис, тенис на маса, лека атлетика, кик бокс, джудо, спортно ориентиране и спортно катерене.

Домакини на спортната проява са шестте университета в града, а състезанията ще се проведат в най-добрите спортни бази. Медицински университет- Варна ще бъде домакин на състезанията по волейбол в обновения си спортен комплекс.

 

Сред официалните гости на мероприятието бяха зам. кметът на Община Варна г-н Коста Базитов, ректори и представители на варненски университети, общественици и спортисти. Връчени бяха почетни знаци на заслужилите лица с принос към спорта. Наградите за МУ- Варна бяха получени от директора на Медицински колеж- Варна проф. д-р Димитричка Близнакова и ръководителя на УС „Спорт“ г-жа Жулиета Виденова.

По време на откриването бяха произнесени клетвите на спортистите и съдиите за честна игра и журиране. Символично бе внесен и олимпийският огън на универсиадата. В края на церемонията гостите бяха поздравени с изпълнението на Студентски танцов ансамбъл „Диана“.

След края на официалната част бе дадено началото на хандбалния турнир с мач между отборите на МУ- Варна и НСА, който завърши с победа на студентите от спортната академия с минимална разлика в резултата (23:20). Предстои да видим представянето на студентите от МУ-Варна в състезанията по волейбол, плуване, тенис, тенис на маса, кик бокс, лека атлетика, спортно ориентиране и спортно катерене.

Организаторите разясниха, че освен комплексен победител на универсиадата, ще бъде номиниран и университетът с най-голяма делегация с преходната купа на доцент Марко Дамянов за изключителни заслуги към университетския спорт.

Последният ден на универсиадата- 12 май съвпада с четвъртото издание на ежегодния Маратон Варна, в който ще се включат лекоатлети от 40 държави.