Шестото издание на фестивала на МУ-Варна „Море и здраве“ ще се проведе онлайн

Уважаеми колеги, 

За шеста поредна година Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна е инициатор и организатор на фестивала „Море и здраве“, който поради създалата се епидемиологична обстановка за първи път ще бъде проведен онлайн.

Досегашните издания на морското мероприятие преминаха при голям интерес от страна на български и чуждестранни участници, привлякоха вниманието на голям брой посетители и признанието на Европейската комисия като едно от значимите събития, посветени на Европейския ден на морето.

Тази година фестивалът се провежда в периода 22 май – 3 юли и ще бъде излъчван на канала на университетската телевизия MU-Vi Tv, която през 2020 г. навършва 5 години от своето създаване. Афишът на онлайн изданието на фестивала предлага богата програма от научни, образователни, развлекателни и творчески събития, всички свързани с морето.

На 22 май бяха представени разработки на учени и студенти, свързани с морската тематика и човешкото здраве, които участваха в първата част на научната конференция „Морски научни изследвания, иновации и инфраструктура за превенция на общественото здраве“.

В периода 15-19 юни в часовите интервали 09:00-10:00 ч. и 12:00-14:00 ч. организаторите са подготвили богата фестивална програма в онлайн кино салон. Университетската телевизия MU-Vi TV е побрала завладяваща селекция от филми, на които зрителите ще могат да се насладят.

На 22 юни от 11:30 ч. ще бъде открита онлайн фотографска изложба на Петко Момчилов. Авторската експозиция представя спиращи дъха кадри на морето и морския живот. Подбраните творби включват интересни плажни моменти, рибарски вълнения и морска магия.

Между 23 юни и 2 юли в часовите интервали 08:30-9:00 ч., 11:30-12:00 ч. и 13:30-14:00 ч. MU-Vi TV ще излъчи арт ателиета „Заедно по-здрави с мисъл за морето“, в които студенти, преподаватели, служители и приятели на МУ-Варна представят своите разнообразни таланти. Ателиетата дават възможност на всички креативни личности да изразят себе си чрез любимото си занимание, свързано с морето – песен, танц, ръчно изработени предмети, подводни снимки и видеа от морета и океани, литературно творчество, картини, спортни активности край морето, рецепти с кулинарни изкушения от морски продукти или друг неподозиран талант, обвързан с морската тематика. На желаещите да вземат участие препоръчваме да изгледат нашето видео предизвикателство и да изпратят своите видеа на имейл адрес seaandhealth@mu-varna.bg в срок до 7 юни 2020 г. Всички участници в арт ателиетата ще получат сертификат за участие в „Море и здраве 2020 г.“.

Заключителната част на фестивала ще бъде на 3 юли от 14:00 ч. с втората част на научната конференция „Морски научни изследвания, иновации и инфраструктура за превенция на общественото здраве“.

Вижте пълната програма на фестивала тук.

 На 20 май 2008 г. ръководителите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент подписват съвместна декларация за ежегодно честване на Европейски ден на морето. С това се изтъква важната роля, която играят океаните и моретата в ежедневието не само на крайбрежните общности, но и на всички граждани на ЕС.

Вероника Стоянова