Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

 Започна 8-мото лятно училище „Въведение в спешната помощ“ на МУ-Варна

Под патронажа на Ректора на МУ-Варна проф. д-р Димитър Райков на 18 юли започна 8-мото лятно училище „Въведение в спешната помощ“, което по традиция се организира от Университета и Студентски съвет, със съдействието на УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна и Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ - Варна. Всяка година в програмата на форума са включени теоретичен и практически модул, които имат за цел да подпомогнат образованието и обучението на студенти от V и VI курс в областта на спешната медицина и оказването на първа помощ.

В приветствието си до участниците ректорът проф. Райков подчерта, че през годините форумът е доказал своята ефективност и ежегодното му организиране е предпоставка за осигуряването на много добра практическа и теоретична база от знания, умения и опит за студентите от МУ-Варна. „Убеден съм, че теоретичната и практическата програма на форума ще засегнат важни теми, свързани с оказването на неотложна помощ на пациенти в критично състояние“, каза проф. Райков и пожела на организаторите да продължават да следват добрите традиции, утвърдени в медицинската общност за откриване на нови перспективи за развитие и усъвършенстване на бъдещите лекари.

Училището беше открито от председателя на организационния комитет проф. Лора Георгиева. Събитието започна във втора аудитория на МУ-Варна, сграда Ректорат, с двудневна лекционна част, предназначена за  студенти от всички курсове и специалности в МУ-Варна. В първия ден бяха представени темите „Спешно за спешните състояния в оториноларингологията“, „Спешна помощ при удавяния и изгаряния“ и „Спешни случаи от практиката“.

Програмата на 19 юли бе открита от Декана на Факултета по медицина проф. д-р Йото Йотов. Бяха включени лекциите „Диагностика и първа  помощ при ужилвания и ухапвания от  отровни животни“, „Разпознаване и реакции при спешни неврологични състояния“. Теоретичната част завърши отново с примери за спешни случаи от клиничната практика.

Лектори са проф. д-р Николай Сапунджиев, д-р Филип Сталовски, д-р Ирина Трифонова,

д-р Горан Арнаудов, д-р Ахмед Ахмедов, д-р Десислава Кателиева, д-р Мариета Йовчева и д-р Кристиян Георгиев. 

Практическата част на лятното училище по спешна медицина се провежда от 20 до 29 юли.  Тя е само за студенти по специалност „Медицина“ от V и VI курс и е по график в Центъра за спешна медицинска помощ – Варна и в спешните отделения за възрастни и деца на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

 

начало