С тържествена церемония бе открит XVIII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми

Тържествена церемония даде началото на XVIII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми на тема „Агресия, хуманност, кино“. След впечатляващ флашмоб на доброволците от Българския младежки червен кръст на входа на Фестивалния и конгресен център – Варна, гостите преминаха по червения килим. Традиционно патрон на фестивала е вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова.

Председателят на БЧК за България акад. Христо Григоров, председателят на Областния съвет на БЧК – Варна г-н Илко Раев, художественият директор на фестивала проф. Божидар Манов и над 150 актьори, режисьори, кинодейци, политици и общественици от целия свят се събраха в зала 1, за да дадат начало на културното мероприятие.

Събитието откри вицепрезидентът г-жа Йотова с думите: „За съжаление, живеем в един много тревожен свят. Често пъти сме изплашени от онова, което се случва – световни конфликти, омраза, отрицание на всеки един, който е различен. Желанието повече да отхвърляш, отколкото да приласкаваш. Точно в такива моменти е хубаво да се замислим за онова, което ние българите наричаме с хубавите думи добродетел, човечност, човеколюбие. Затова са важни фестивали като този, който вече има своето 18-о издание. Защото филмите, които ще видим, са написани от хора с любов към хора“.

„Радвам се, че тази традиция е възстановена именно във Варна. Виждаме нарастващия интерес към фестивала. Но най-важното, което дава фестивалът, е провокиране у младите хора на интерес към доброволчеството, към добротворчеството като начин на живот, като начин на светоусещане“, каза кметът на община Варна г-н Иван Портних.

Заместник-ректорът по международното сътрудничество проф. Тодорка Костадинова изказа поздравления от името на ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов към екипите на университета и БЧК за перфектната организация. „Днес, в ерата на дигиталните технологии, повече от всякога имаме нужда да запазим човешкото в себе си, да уловим протегнатата за помощ ръка, да погледнем в очите на човека до нас, да изпитаме съпричастност, състрадание, да бъдем сърдечни и искрени, а защо не по време на фестивала, докато гледаме филмите, да научим нещо и за нас самите. Поздравявам целия организационен екип за усилията, ентусиазма и огромното желание идеята за любовта към човека да намери своята трибуна и да стигне до още повече умове и сърца!“

Приветствия поднесоха и председателят на Общогръцкия съюз на водните спасители д-р Статис Аврамидис, както и г-н Беноа Карпентие – експерт в Комуникационния отдел на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Сред гостите на Фестивала са авторитетни представители на филмовото изкуство от различни краища на света, чиито произведения са част от богатата и пъстра филмова програма. Освен посланията от екрана, основен акцент в програмата е и станалият вече емблематичен за фестивала Дискусионен форум, в който изявени публични личности, сред които Соломон Паси, Мария Габриел, Татяна Дончева, проф. Иво Христов, доц. Харалан Александров, представят своите тези за нашето съвремие, обединени от темата „Агресия, хуманност, кино“.

Председател на международното жури, което тази година ще оценява филмите, е актрисата Доротея Тончева, а членове са актьорът Велислав Павлов, режисьорът Илиян Джевелеков, проф. Виолетка Тачева от Катедра „Славянски езици и комуникации“ на МУ-Варна и режисьорът и продуцент г-н Арман Пекая.

Водещи на церемонията бяха Александра Сърчаджиева и Кирил Аспарухов. Те представиха и изпълненията на вечерта, сред които  изпълнение на Велин Илиев, солист на Софийската филхармония. След края на официалната церемония по откриване на фестивала бе излъчен документалният филм „Папа Франциск: Човек на думата си“. Видео поздрав поднесе режисьорът на филма Вим Вендерс.

Кинофорумът ще продължи до 17 юни, когато ще бъдат наградени и отличилите се филми. Съпътстващата панорамна програма от филми с хуманна насоченост ще продължи с безплатни прожекции в зала „Пленарна“ на Община Варна до 21 юни включително.

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда като биенале, като между всяко от изданията се провежда Есенна академия, която работи върху належащи проблеми, свързани с агресията и хуманността в обществото ни.

В конкурсната програма на фестивала публиката ще може да види 206 филма от 59 страни, разположени на 5 континента. Организаторите направиха кратка равносметка – през 2014 г., когато МУ-Варна и БЧК възстановяват фестивала, е имало заявка за участие на 114 филма, тази година желание да се включат са имали 3067 филма. Крайният избор на филмите е направен от председателя на селекционната комисия проф. Темелко Темелков.