Кампания “ Кръводаряване“

Уважаеми колеги,

Най-добрият начин да бъдем по-добри хора е като си помагаме един на друг, а когато е безрезервно, е най-ценно. За тези от вас, които желаят да направят такъв жест, ви предоставяме тази възможност – да дарите кръв, един от най-ценните медицински ресурси. За поредна година Студентски съвет при Медицински университет – Варна съвместно с Регионалния трансфузионен център по хематология (РЦТХ-Варна), както и АСМБ, АСДМ и АСФВ има възможността да организира кампания „Кръводаряване“.

Събитието ще се проведе на територията на РЦТХ-Варна. С оглед спазване на противоепидемичните мерки и намаляване възможността за смесване на потоците, трансфузионният център ще осигури на колегите отделен кабинет за кръводаряване. На място ще има колеги, които да ви насочват към неговия вход.

Локация на РЦТХ-Варна: ТУК. 

Тези от Вас, които искат да осъществят този безкористен акт, са поканени да го направят в следните дни и съответните им часове:

09.1113:00 – 17:00

10.1113:00 – 17:00

11.11 13:00 – 17:00

12.11 09:00 – 13:00

 За да не се получава струпване на хора и да има ред при кръводаряването, сме предвидили записване по часове чрез кратка Google форма.

ЗА ЗАПИСВАНЕ : ТУК.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ВАКСИНИТЕ И КРЪВОДАРЯВАНЕТО :

Предвид настаналата пандемична обстановка е нужно да бъдат направени следните уточнения относно сроковете за отлагане на дарители след ваксиниране за инфекцията Covid-19:

РНК ваксини – Comirnaty (Pfizer), Moderna: 48 часа след ваксиниране, ако няма нежелани реакции; 7 дни след възникване на нежелани реакции

векторни ваксини – Janssen, Vaxzevria (AstraZeneca): 28 дни след ваксиниране, ако няма нежелани реакции

– Ако видът на ваксината не е известен: 28 дни след ваксиниране, ако няма нежелани реакции.

Сроковете на отлагане се прилагат след всяка игла от съответния ваксинационен цикъл. Тези срокове следва да се отнасят за всички кръводарители – както на стандартна кръв, така и на реконвалесцентна плазма.