Божидар Касабов, III курс, специалност Дентална медицина

Уважаеми колеги,

Казвам се Божидар Касабов и съм Председател на Студентски съвет при Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ гр. Варна. Добре дошли в нашия официален сайт, чиято основна цел е чрез своята иновативност и качествен дизайн да Ви предостави най-актуалната и важна информация, свързана със студентския живот в нашия университет.

Студентски съвет, според чл. 72 от Закона за висшето образование, е единствената законовоустановена структура на територията на университета. Орган за защита на общите интереси на обучаващите се е Студентският съвет. Той се състои от представителите на студентите и докторантите в Общото събрание на висшето училище. Мандатът на студентите и докторантите в общото събрание и в студентския съвет на висшето училище е две години, с право да бъдат избирани за още един мандат. Студентският съвет избира измежду членовете си председател, който организира и ръководи дейността му и го представлява пред органите за управление на висшето училище, на основните и обслужващите звена в него.

Главната мисия на нашата структура е да бъде „мост” между студентите и ръководството на Медицински университет – Варна, предоставяйки една добра информационна обезпеченост и същевременно оказвайки всеотдайна подкрепа. Имаме и официална страница във Facebook, в която ежедневно се публикуват най-актуалните новини, и където всеки един студент може да добие представа за организираните от нас събития под формата на снимков и видео материал.

Освен с напълно поддържана електронна информационна система нашата структура може да се похвали и с печатна такава – един от малкото Студентски съвети в страната, които издават периодично свой собствен университетски вестник. Всички публикувани издания до момента може да видите на началната страница на сайта. Нашият вестник е първият в страната, който е изцяло преведен на английски език, с цел приобщаване на чуждестранните ни студенти! Разбира се, всичко това е с идеята да предложим на нашите колеги най-удобния и лесен за тях достъп до нужната им информация. Освен като главно информативно звено, ние, членовете и сътрудниците на Студентски съвет, сме готови да обърнем внимание на всеки един наш колега относно разнообразни въпроси, свързани с учебната дейност  и социално-битовите условия. Също така Студентски съвет има основни представителни функции, представлявайки и защитавайки интересите на университета и учащите в него на национално и международно равнище.

Студентският живот в нашия университет е много пъстър и динамичен. Събитията и инициативите тук се случват по линията „от студенти за студенти с много желание и с пълната подкрепа на академичното ръководство“. В ролята на основен двигател сме ние, екипът на Студентски съвет – академичната управленска структура и представителен орган на студентите, който стои зад повечето социални активности.

Ако си привърженик на екипната игра и обичаш не само да скандираш от трибуните или от дивана пред телевизора, можеш да се включиш в университетските отбори по волейбол, баскетбол или футбол, които освен с мотивирани играчи и интернационален облик, могат да се похвалят и с професионални треньори .

В ежегодните спортни турнири „Универсиада”, „Купа на Ректора”, „Летен университет” и „Зимна универсиада” ще имаш възможност да премериш сили в най-различни спортни дисциплини с колегите от други университети в града и страната.

Дори и да си по-артистична натура, отново ще ти дадем поле и сцена за изява. Към университета има театрална трупа и рок група. Организират се „Вечери на талантите” , както и редица благотворителна акции като „Коледен базар”,„Мартенски базар” и „Великденски базар“на които студентите изработват и продават с благотворителна цел картички, украса и  мартенички.

Ако дойдеш на ежегодното ни „Международно кулинарно парти” , ще можеш да опиташ от традиционните вкусотии на над 34 държави по света, приготвени от нашите чуждестранни студенти.

Провеждат се също ежегодни научни събития като „Черноморски симпозиум за млади учени в сферата на биомедицината” (BSYSB). С участието на студентските асоциации, в които членуват студентите на МУ – Варна (Асоциация на студентите  Медици в България – клон Варна, Асоциация на студентите по Дентална медицина във Варна, Асоциация на студентите по Фармация във Варна) се организират и много здравни кампании по повод световните дни за борба със СПИН, рак на устната кухина, рак на гърдата, за безплатно изследване за диабет. Студенти и преподаватели даряват кръв по време на кампаниите за кръводаряване. Ежегодно се осъществява и събитието за деца по международния проект „Болница за плюшени мечета” .

Всичко това, както и безкрайната ни вяра в едно по-добро бъдеще за нас – младите, спомага да изградим стабилни основи на една съвременна общност, а именно общността наречена Медицински университет – Варна !

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *