В периода 12-15 октомври 2017 г. във Варна ще се проведе XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Форумът ще събере представители на 14 държави. Организатори са МУ-Варна и Националният съвет на БЧК.
На проведената пресконференция вчера организаторите разкриха интересни подробности около мероприятието. Основната тема на 17-то издание е „Агресия-хуманизъм-кино“. Световното събитие за кино и наука се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова. За участие във фестивала са селектирани 201 филма от общо 1900 кандидатствали от  100 страни. Те са в категории здравни, документални и игрални филми и ще бъдат оценявани от 5-членно жури. 27 души от чужбина – режисьори, продуценти и представители на Червения кръст, ще бъдат гости на фестивала. Над 60 са българските актьори, режисьори, които ще присъстват.
 
Нов елемент във фестивала тази година е инициативата „Дари кръв – вземи билет“, която цели да мотивира младите хора да станат доброволни кръводарители и да повиши информираността им по темата.
 
Сред изненадите на организаторите е и среща с част от творческия екип на популярния сериал на медицинска тематика „Откраднат живот“. Тя ще се състои на 12 октомври от 17:00 ч. в Пленарна зала на Община Варна с вход свободен.
 
По традиция от 10 до 15 октомври ще се проведе и Академията по документално кино. Лектори на участниците ще бъдат трима преподаватели от НАТФИЗ. Специална секция „Ретро ателие“ ще бъде ръководена от Грант Мичел – директор на дирекция „Библиотека и архив“ в Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец. За участниците са подготвени и обучение по оказване на първа помощ, състезания на екипи, психосоциална подкрепа, обучение по отношение на кино, изкуство и други. МУ-Варна инициира кръг от дискусии и прожекции по актуални здравни теми. Сред лекторите са вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова, Тома Томов, Емил Спахийски, Валери Найденов, Михаил Вешим и други.
 
Тазгодишното издание на фестивала разширява своя обхват – прожекциите ще бъдат освен в зала „Пленарна“ на Община Варна и в МУ-Варна, така и в Социалната чайна и в „Златна Варна“. До С.О.К. „Камчия“ ще има организиран транспорт, който ще потегля всеки ден от ул. „Антим“ 1. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *