mu-varna-satrudnichestvo-szoПрез месец октомври 2016 г. в град Баня Лука се проведе експертна работна среща, организирана от  Регионалния офис на Световната здравна организация в Европа. Темата на събитието беше „Човешките ресурси в областта на общественото здраве в региона на Югоизточна Европа“.
Основна цел на срещата бе повишаване на разбирането на страните относно значението на човешките ресурси в сферата на общественото здраве, както и дискутиране на възможностите за трансформиране в ефективни здравни политики, водещи до по-високо качество на предоставяните услуги в сферата на общественото здраве.
Участие в работната среща взеха представители на повече от 15 страни, предимно от региона на Югоизточна Европа – Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Хърватска, Черна гора и др., както и признати експерти от Световната здравна организация, Кралския тропически институт в Холандия и Асоциацията на училищата по обществено здраве в Европа.
Представители на България във форума бяха проф. Тодорка Костадинова – Заместник-ректор по международно сътрудничество, акредитация и качество на Медицински университет – Варна и доц. д-р Христо Хинков – Директор на Националния център по обществено здраве и анализи.
Екипът представи добра практика от България – фестивалът „Море и здраве“, организиран от Медицински университет – Варна. Примерът показа успешното прилагане в практиката на един от основните принципи на Световната здравна организация – „Здравето във всички политики“, като представи ролята на специалистите по обществено здраве посредством различни дейности в сферата на науката, образованието, опазването на околната среда, изкуството и диететиката. Представеният пример получи висока оценка от всички участници за мултисекторния интердисциплинарен подход, използван за постигане на целите на Стратегията за здраве 2020.
В резултат експертите се обединиха около извода за ключовата роля на университетите за обучението на човешките ресурси в общественото здраве и тяхното участие в проекти и дейности, насочени към повишаване на информираността и съзнанието на гражданите за превенцията и профилактиката на здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *