За 14-а поредна година в навечерието на 24 май, Деня на славянската писменост и култура, Ректорът на Медицински университет – Варна проф. д-р Красимир Иванов връчи на преподаватели и студенти едно от най-големите отличия – „Почетен знак със синя лента“. Церемонията по награждаването се състоя на 23 май в модерната Първа аудитория в сграда Ректорат на МУ-Варна.

Тазгодишните носители на престижното отличие на МУ-Варна станаха проф. д-р Жанета Георгиева за високите ѝ заслуги в областта на пропедевтика на вътрешните болести  във Варна и за нейната дългогодишна управленска дейност, проф. д-р Искрен Коцев за изключителния принос за развитие на науката и практиката в областта на гастроентерологията, хепатологията и храненето и проф. д-р Красимир Методиев за високи заслуги в областта на предклиничните и клиничните науки, за активна научна и преподавателска дейност, за сътрудничество в международния медицински, научен и образователен обмен.

Колективна награда за изключителни заслуги в областта на донорството и трансплантациите и постигане на водеща позиция по реализирани донорски ситуации в България бе присъдена на екип с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов и лекарите и медицинските специалисти от Клиниките Анестезиология и интензивно лечение, Неврология, Образна диагностика, Хирургия, Лаборатория по микробиология и вирусология при УМБАЛ „Св. Марина“. От 2005 г. до момента в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, от възникнали повече от 120 донорски ситуации, 30 са успешно реализирани, а над 100 пациенти живеят втори живот благодарение на трансплантациите, след успешно реализирани донорски ситуации от тях и техните екипи.

С отличието бе удостоен и бившият председател на Студентски съвет към МУ-Варна Дойчин Николов за особени заслуги в утвърждаването и издигането на авторитета на студентската общност, както и на Университета на локално, национално и световно ниво.

По време на церемонията бяха връчени и дипломите за академична длъжност „професор“ и „доцент“ и образователно-научна степен „доктор“ за първото шестмесечие на 2017 година.

В рамките на церемонията чуждестранни и български студенти получиха традиционната награда на името на д-р Иван Групчев за студентски постижения в офталмологията. Наградата връчи заместник-ректорът по иновации и транслационна медицина проф. Христина Групчева.

За първи път тази година бе учредена и връчена от доц. д-р Христо Кожухаров награда на името на д-р Васил Христов за развитие на млади учени в областта на невронауките. Отличията получиха докторантите д-р Силвия Раловска, д-р Савина Димитрова и д-р Галина Радкова.

Официални гости на събитието бяха г-н Антонио Таркуинио – почетен консул на Италия, г-н Красимир Симов – почетен консул на Индонезия, г-н Христо Досев – почетен консул на Испания, и проф. д-р Темелко Темелков – член на Съвета на настоятелите на МУ- Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *