Не е лесно да си част от тълпата и да се чувстваш различен, понякога отбягван. Защото част от теб е пречупена от един миг, който е преобърнал живота ти. Невнимание за части от секундата, решение, с което си поел риск. Достатъчно трудно за приемане е, че може би си отговорен за случващото се.

        Диагноза:  ХИВ – позитивен

        Възраст:  неопределена

        Пол:  мъж/жена

И ето те теб, четящ.

Сега си представи, че ти си с този статус. Представи си как носиш като жигосан, като осъден  този резултат. 

Как  приемаш новината, как се налага да обясниш на близките си, как спираш да се показваш пред обществото заради срам, вина, тъга. Как премълчаваш диагнозата пред хората около теб, внимаваш с новите запознанства и винаги си тръгваш първи от страх, че ще разберат. Че ще те осъдят с поглед, ще замълчат студено, ще откажат да те прегърнат, да хванат ръката ти.

Защото това заслужаваш?

Днес, 21 май 2017 година, отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Днес е редно да си напомним като хора, като медицински специалисти, че диагнозата не трябва да е социална присъда. Че човешкото отношение трябва да е първата стъпка към всеки. Без да слагаме етикет „различен”.  Нека си припомним, че в основата на здравите взаимоотношения трябва да са вкоренени уважението, разбирането и съпричастността. Човешкият живот е уникален дар и всеки такъв трябва да е еднакво значим в очите на обществото. Усмивката и добротата отнемат няколко минути, а отпечатъкът от тях може да трае вечно.

Днес … и всички останали дни.

Десислава Жекова,

Локален отговорник по Репродуктивно здраве и СПИН

АСМБ – Варна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *