osmi2Уважаеми колеги, от утре до 28-ми ноември, започва събирането на втората половина (35 лева) от куверта по повод Студентски празник за 8-ми декември, в интервала между 09:00ч. до 15:00ч., в офиса на Студентски съвет, стая 213, срещу библиотеката. Важно е при записването и предаването на втората половина от сумата, при желание за Вегетарианско меню, да съобщите на колегите. 

За поредна година Студентски съвет към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна не изневерява на традициите от последните години в това да организира гала вечер по повод студенсткия празник, представяйки събитие, напълно отличаващо се от всеки друг 8-ми декември. Бъдещите здравни работници трябва да бъдат пример за подражание, поради което отново ще дадем всичко от себе си, за да отчетем празника по уникален и запомнящ се начин.

Тазгодишното издание на студентския празник ще се проведе в сърцето на морската столица, на брега на морето, в новооткритият през този летен сезон, ресторант – „Ernie Hemingway” (виж локация), бързо превърнал се в емблема на града за стил, класа, уникална атмосфера и неповторима кухня. Специално селектирано четиристепенно меню, приготвено под зоркия поглед на шеф Стамов с цел да задоволи и най-изтънчения вкус.

За да бъде още по-приятно прекарването Ви, за вашето настроение ще се погрижат двама от най-харесваните поп-изпълнители в България, а именно Владимир Ампов- Графа и Михаела Филева, които са подготвили специална програма за желаещите студенти от Медицински универститет – Варна.

Кувертът е на стойност 70 лв., в който са включени:

  • DJ Happy и DJ Ivo, които ще задоволят всички музикални желания на присъстващите;
  • гала вечерята, с възможност за избор на основно ястие между свинско и телешко ястие (виж менюто);
  • възможност на всеки един студент от МУ-Варна да внасе свободно една бутилка алкохол по избор в заведението;
  • „extra time“ до 05:00 сутринта, за да може и най- неуморните да покажат и дадат всичко от себе си.

Празникът възниква през 1902 г. като патронен празник на Софийския университет. Първоначално се е празнувал на 25 ноември – денят на свети Климент Охридски, един от Светите Седмочисленици и патрон на Софийския университет, който традиционно се счита за покровител на българското висше образование. На 31 март 1916 г. българската администрация преминава към Григорианския календар. Понеже Българската православна църква продължава да използва Юлианския календар (до 1968 г.), датата на празника се измества с 13 дни напред и се чества на 8 декември.

Така с годините най-старото и престижно висше учебно заведение в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите.

През 1962 г. празнуването на „Студентски празник – 8 декември“ е възстановено.

Бидейки неучебен ден, той обикновено се използва от студентите за празнични вечери и нощни купони, в които участват студенти от един поток или група. В част от случаите за „Осми декември“ се организират едно- или няколкодневни излети в курорти извън града на съответното висше училище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *