Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов се срещна с кмета на Шумен г-н Любомир Христов. В срещата участваха и проф. Соня Тончева, директор на Филиал Шумен към МУ-Варна и д-р Светлана Маркова, зам.-кмет по социална политика и здравеопазване в община Шумен. Поводът за срещата е изразеното желание от страна на общинското ръководство в Шумен да се увеличи приемът на студенти във Филиала.

„За нас е важно присъствието на Медицинския университет в Шумен. Тук е създадено едно от първите училища за медицински сестри в страната и се радвам, че след прекъсване от 10 години тази традиция беше продължена с откриването на филиала в  града“, каза кметът Любомир Христов.

Професор Красимир Иванов благодари на кметското ръководство и лично на Любомир Христов за усилията и подкрепата при откриването на филиала. „Дефицитът на медицински кадри в страната е много голям, общините ще се сблъскват с този проблем все по-често и решението беше наистина много навременно.“

Директорът на филиала проф. Соня Тончева каза, че статистиката за периода от 2005 до 2015 година показва, че в Шумен са се завърнали само две медицински сестри и една акушерка. Към момента в Шумен се обучават 133 студенти, а 66 медицински сестри са провели стажовете си по проекта на МОН.  Академичният състав също е мотивиран повече студенти да учат и да останат да работят в града. Проф. Иванов и проф. Тончева заявиха, че продължава модернизирането на базата в Шумен, като до началото на следващото лято ще бъдат оборудвани нови зали с роботизирани тренажори и виртуални симулатори за провеждане на практическите занятия на студентите. Бяха обсъдени и възможностите общината и университетът да кандидатстват съвместно по програми, които подпомагат и финансират дейности в областта на здравеопазването.

След това ректорът на МУ-Варна запали светлините на Коледната елха във Филиал Шумен, а на среща със студентите бяха обсъдени социално-битови въпроси, както и въпроси, касаещи on-line обучението. Ректорът пожела на студентите успешно завършване на предстоящата сесия и ги поздрави по случай предстоящия им празник – 8-ми декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *