Знаете ли, че ЕДИН донор може да спаси до ОСЕМ човешки живота? За съжаление обаче броят на нуждаещите се от подобен тип операции е значително по-голям от този на донорите и непрекъснато се увеличава.

По повод Европейската седмица на донорството ще бъде проведена отворена дискусия на тема „Органно донорство и трансплантация – началото и края на един процес“, организирана от Студентски съвет с подкрепата на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ и УМБАЛ „Св. Марина“. Участие в нея ще вземе проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Марина“, съветник по трансплантология на Министъра на здравеопазването и национален консултант по трансплантология в периода 2009 – 2010 година.

Според действащия в Република България Закон за трансплантациите всеки човек би могъл да дари органи след смъртта си, освен ако писмено не откаже тази възможност в здравната си книжка и при личния си лекар. Едновременно с това, в нашата страна липсва регистър на заявилите желание да бъдат донори, а има само такъв, даващ информация за заявените преживе откази от дарение.

Дискусията ще се проведе на 17.10.2017 година от 17:00 часа в I-ва аудитория в сградата на Ректората на Медицински университет – Варна.

Едни от основните причини, поради които се наблюдава тенденцията към недостатъчно количество органи, са предубедеността и липсата на осведоменост на населението. Бъдете информирани защото…

Органодонорство представлява висш акт на човешко великодушие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *