По традиция първокурсниците от англоезичните програми на обучение на специалностите „Медицина“ и „Дентална медицина“ посетиха знакови за българската история места.

Студентите се запознаха с историята, архитектурата, природата и традиционната кухня на региона. Пътуването, което се проведе от 28 до 30 септември, е крайната фаза на ориентационната седмица за чуждестранните студенти.

Първата им спирка бе паметникът „Създатели на българската държава“, разположен на територията на природен парк Шуменско плато. След като успяха да разгледат най-голямата в Европа мозайка-триптих на открито, която заедно с 21 скулптури символизира идеята за създаването, развитието и възхода на българската държава в периода от VІІ до Х век, студентите продължиха към столицата на Втората българска държава и на Княжество България в периода 1878-1879 г. Велико Търново.

Обиколката на крепостта Царевец и алеята по протежението на Самоводската чаршия пък впечатли първокурсниците с изобилието си от цветове и автентична атмосфера. Студентите присъстваха и на откриването на парк с макети на исторически забележителности, наречен „Търновград – духът на хилядолетна история“ в подножието на крепостта Царевец, където на място от 12 декара са изложени емблематични паметници на културата, пристанища, летища, мостови конструкции.

Те имаха възможността да посетят и да се запознаят и с историята на Стара Трявна, Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил“ и Двора на кирилицата. Част от маршрута бе и Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, който е свидетелство за един от най-епичните моменти за българския народ.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *