На 17 юли (понеделник) в МУ-Варна стартира първото варненско лятно училище „Въведение в спешната помощ“ за студенти по медицина от V и VI курс.

Над 60 студента взеха участие в безплатната инициатива, организирана от университета. По време на курса те ще придобият умения за работа в животозастрашаващи ситуации. Програмата е разделена на теоретична и практическа част, а основен лектор е проф. д-р Стоян Миланов-  национален консултант по спешна медицина.

„За мен е удоволствие от името на ректора и на цялото академично ръководство да Ви поздравя, да пожелая успех и устойчивост на тази инициатива, в което не се съмнявам и да заявя пълна подкрепа от страна на ръководството на университета.“- поздрави участниците зам.-ректора по учебната дейност проф. д-р Албена Керековска.

Участниците бяха приветствани и от зам.-председателя на народното събрание д-р Нигяр Джафер, която е възпитаник на МУ-Варна: „Повярвайте ми независимо какви ще станете, каква специалност ще изберете, ще имате сблъсък със спешността в медицината при всички положения. Прекрасно е, че проявявате интерес към това училище. Медицината днес е високо-технологична, навлизат апарати, които са иновативни. Единственото, което остава неотменно, това е професионализма на лекарите, на хората, които работят в системата.“

Практическата част от обучението на бъдещите лекари ще протече в центъра за спешна медицинска помощ и в спешните отделения на болниците „Св. Марина“ и „Св. Анна“. Курсът ще продължи до 23 юли включително, а всички студенти ще получат сертификати за участие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *