Асистентът от Катедрата по ортопедия и травматология в Медицински университет – Варна д-р Николай Коларов е новият изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Анна“ – Варна, а доц. д-р Боряна Върбанова от Катедрата по педиатрия пое поста на председател на борда на директорите, след като досегашният директор д-р Гален Шиваров се оттегли, за да се фокусира върху научната си кариера.

За пациентите д-р Коларов е познат като един от най-добрите специалисти по ортопедия в България, хирург, който успешно овладява случаи, при които се налага протезиране на тазобедрена или колянна става, травматология на опорно-двигателния апарат, раменно или ревизионно протезиране. Студентите по медицина пък го познават като преподавателя, готов да запали интереса към ортопедията и травматологията по време на лекции и упражнения. В медицински среди е познат с участието си в международни хирургически екипи за раменно или ревизионно протезиране по безкръвен метод.

Д-р Коларов завършва медицина през 1989 г. в МУ-Варна и специализира  ортопедия и травматология.  Работи в УМБАЛ „Св. Анна“ от 1995 г. и е асистент към Катедрата по ортопедия и травматология в университета. Д-р Коларов е специализирал в Белгия, Германия и Швейцария протезиране на големи стави и перипротезни фрактури, а от 2006 г. е сертифициран да извършва самостоятелно тези процедури. В момента подготвя и дисертационния си труд на тема: „Еднополюсно протезиране на фрактура на бедрената шийка при възрастни пациенти.“

 

Доц. д-р Боряна Върбанова е авторитетен и уважаван лекар в Североизточна България, специалист по педиатрия, детска ревматология и клинична алергология. Основоположник е на детската ревматология във Варна, като превръща морската столица във водещ център в страната. Член е на Европейска асоциация по детска ревматология, а от 2015 г. доц. Върбанова е национален координатор по детска ревматология в България.

Доц. Върбанова е специализирала в най-голямата педиатрична болница във Великобритания Great Ormond street hospital в Лондон, която е водещата база за обучение в Европа по детска ревматология, автоимунни болести в централната лаборатория на холандския Червен кръст, както и краткосрочни специализации в Германия и Франция.

Доц. Върбанова е завършила медицина в МУ-Варна през 1985 г. В момента е началник на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св. Анна“ и доцент към Катедрата по педиатрия в МУ-Варна.

Щастлива е, когато студентите изберат за свой професионален път в живота трудната и отговорна специалност „Педиатрия“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *