Главната мисия на нашата структура е да бъде „мост” между студентите и ръководството на Медицински университет Варна, предоставяйки една добра информационна обезпеченост и същевременно оказвайки всеотдайна подкрепа. Освен този сайт, имаме и официална страница във Facebook, в която ежедневно се публикуват най-актуалните новини, и където всеки един студент може да добие представа за организираните от нас събития, под формата на снимков и видео материал.

Освен с напълно поддържана електронна информационна система, нашата структура може да се похвали и с печатна такава – един от малкото Студентски съвети в страната, които издават периодично свой собствен университетски вестник. Всички публикувани издания до момента може да видите на посочения ЛИНК. Нашият вестник е първият в страната, който е изцяло преведен на английски език с цел приобщаване на чуждестранните ни студенти! Разбира се, всичко това е с цел да предложим на нашите колеги най-удобния и лесен за тях достъп до нужната им информация. Освен като главно информативно звено, ние, членовете и сътрудниците на Студентски съвет сме готови да обърнем внимание на всеки един наш колега относно всякакви въпроси свързани с учебната дейност  и социално-битовите условия. Също така Студентски съвет има основни представителни функции представяйки и защитавайки интересите на университета и учащите в него на национално и международно равнище.

Студентският живот в нашия университет е много пъстър и динамичен. Събитията и инициативите тук се случват по линията „от студенти за студенти с много желание и мерак и с пълната подкрепа на академичното ръководство“. В ролята на основен двигател сме ние, екипът на Студентският съвет – академичната управленска структура и представителен орган на студентите, който стои зад повечето социални активности.

Ако си привърженик на екипната игра и спортове и обичаш не само да скандираш от трибуните или от дивана пред телевизора, можеш да се включиш в университетските отбори по волейбол, баскетбол или футбол,
които освен с мотивирани играчи и интернационален облик, могат да се похвалят и с професионални треньори .        

В ежегодните спортни турнири „Универсиада”, „Купата на Ректора”, „Летен университет” и „Зимна универсиада”, ще имаш възможността да премериш сили в най-различни спортни дисциплини и с колегите от другите университети в града и страната.

Дори и да си по-артистична натура, отново ще ти дадем поле и сцена за изява. Към университета има театрална трупа  и рок група. Организират се „Вечери на талантите” , както и редица благотворителна акции като „Коледен базар”,„Мартенски базар” и „Великденски базар“на който студентите изработват и продават с благотворителна цел картички и украса и собственоръчно направени мартенички.

Ако дойдеш на ежегодното ни „Международно кулинарно парти” , ще можеш да опиташ от традиционните вкусотии на над 34 държави по света, приготвени от нашите чуждестранни студенти.

Провеждат се също ежегодни научни събития като „Международен симпозиум на младите учени” (BSYSB). С участието на студентските асоциации, в които членуват студентите на МУ – Варна (Асоциация на студентите по медицина, Асоциация на студентите по дентална медицина, Асоциаця на студентите по фармация) се организират и много здравни кампании по повод световните дни за борба със СПИН, рак на устната кухина, рак на гърдата , за безплатно изследване за диабет. Студенти и преподаватели даряват кръв по време на кампаниите за кръводаряване. Ежегодно се осъществява и събитието за деца по международния проект „Болница за плюшени мечета” . 

Всичко това, както и безкрайната ни вяра в едно по-добро бъдеще за нас – младите, спомага да изградим едни стабилни основи на една съвременна общност, а именно общността наречена Медицински Университет Варна !