12Днес, 17 септември, в аудитория „Проф. д-р Владимир Иванов“ в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна бе открита 16-та международна научна конференция и 2–рият международен инструкторски курс на световната организация по мануална медицина (Fédération internationale de Médecine Manuelle). Домакинството на първото по мащаба си събитие на FIMM в България е въпрос на признание за Медицински университет – Варна, който е организатор на форума съвмество с Българско Дружество по Мануална Медицина (БДММ), официален член на FIMM. Приветствие към участниците в мероприятието, което се организира в рамките на отбелязването на 55 годишнината от създаването на МУ – Варна и 15 години на Факултета по обществено здравеопазване, поднесоха доц. Емануела Мутафова, декан на ФОЗ и доц. д-р Илия Тодоров – ръководител УНС по морелечение, физиотерапия и рехабилитация в университета и ръководител на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина при УМБАЛ „Св. Марина“. Тази година събитието се провежда под мотото „Повече наука – по-малко болка“.

Водещите специалисти по мануална медицина в света, между които Волфганг фон Хайман (Германия), Бернар Терие (Швейцария), Майкъл Кучера (САЩ) и др., в рамките на 5 дни ще обменят опит, ще споделят добри практики и ще обсъдят новостите в тази сфера. Мануалната медицина се прилага с най-голям успех при всички заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, с изключение на случаите, в които се налага непременно хирургично лечение. Водещите страни световната мануална медицина са Германия, Швейцария, Австрия, Чехия и САЩ, а в БДММ към настоящия момент членуват 45 лекари.

FIMM е световната организация по мануална медицина, обединяваща националните дружества на 23 държави. Основна цел на организацията е утвърждаване и признаване в световен план на високи стандарти за обучение и приложение на мануалната медицина. Организацията има и обособено научно крило, обединяващо водещи учени от редица държави членки, провеждащи проучвания целящи доказателствена обосновка на процесите свързани с мануалната медицина. Организацията е основана на 18 Май 1958 г. с водещата роля на д-р Кристиян Терие (Швейцария) и с първоначалното участие на националните дружества на 6 държави – Белгия, Великобритания, Франция, Скандинавските държави, Швейцария и ГФР.  Българско дружество по мануална медицина с председател доц. д-р Тодор Тодоров е член на FIMM от 2003г., когато на Асамблеята в Монтрьо, Швейцария се присъединява към световната организация. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *