На 29 септември в Пленарна зала на Община Варна се проведе научната конференция „Културното наследство на Варна“. С нейното откриване се сложи начало и на инициативата „Месец на науката” – Варна на тема „Науката в служба на обществото – 2017”.

Целта на конференцията бе представяне пред широката общественост и научните среди в регионален, национален и международен мащаб на изследванията, свързани с културата във варненския регион и нейната стойност днес. Лекторите засегнаха връзката на Варна с морското дело, началото на образованието в морския град, ключови моменти за културно-архитектурното наследство и успява ли Варна да го запази.

Председателят на Съюза на учените във Варна проф. д-р Виолета Йотова откри конференцията с думите: „Убедена съм, че само като познаваме добре миналото, можем да вървим с уверени стъпки към бъдещето“. Тя сподели още, че това е форум, на който се чуват факти от историята на Варна, а това е нещо важно и необходимо за всички поколения. Нейната амбиция е конференцията да бъде обогатявана и да продължи и в следващите години.

В програмата на форума бяха включени изследователски трудове на учени, свързани с културата и историята на варненския регион. МУ-Варна и университетската телевизия MU-VI TV представиха доклади за приноса на бележити варненски лекари и филми за дейността на Музея по история на медицината.

Инициативата на МУ-Варна да се покажат филми за историята на медицината е пример за другите университети как трябва да се показват не само съвременните достижения, а и културното наследство. Прожектирани бяха филмите „Как се лекуват книгите“, „Разходка в музея“ и „Курс по малка реставрация“.

В откритата сесия взеха участие доц. д-р Димитър Ставрев, който представи темата „Научно и публикационно наследство на варненския лекар д-р Юрданъ Севвовъ“. Екипът Ивелина Димитрова, Валентина Александрова и доц. д-р Димитър Ставрев пък представиха материали за приноса на варненските лекари за развитие на морелечението в България и за основоположника на МУ-Варна проф. д-р Параскев Стоянов.

С участието на екипите и прожекциите на филмите Медицинският университет във Варна за пореден път показа, че полага особени грижи и залага на значими инвестиции за опазване на културното наследство на нашия град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *