Създадено от Сава Доброплодни и други родолюбиви българи, Народно читалище „Добри Войников – 1856” днес  е място за обмен на младежки идеи и творчески търсения. Вече 160 години в залите и на сцените му се срещат традицията и съвремието, обединени от стремежа да се съхранява българщината.

Читалището е инициатор и домакин на редица национални и международни инициативи, сред които Международен конкурс за цигулка „Панчо Владигеров”, Международен фестивал на популярната песен „Eсенни шуменски вечери”, Международен кинофестивал на любителските исторически филми – най-дълголетният действащ кинолюбителски форум в България и други значими събития

В навечерието на 160-та годишнина от основаването си и 90-та годишнина от началото на кинолюбителското движение в Шумен в отговор на предизвикателствата на новото време читалище „Добри Войников-1856” през 2015 г. с подкрепата на Община Шумен, Министерството на културата, Съюза на народните читалища, Теленор груп, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, Университета по библиотекознание и информационни технологии и Шуменския университет организира първия по рода си в България фестивал за филми, заснети с мобилни устройства.

Цел на фестивала  „Кино в длан“  e популяризиране на независимото филмово творчество с помощта на модерните мобилни технологии.  Насочен изключително към младите хора, той съдейства за изграждането на разностранно развити творчески личности, за формиране на социално активни граждани на Република България, които по пътя на осмислянето на културно-историческия опит, универсалните човешки ценности на родната и световната култура  и  овладяването на модерните технологии да  постигнат  своята личностна реализация. За популяризирането на събитието са използвани съвременни технологии, публикувана е информация в социалните мрежи, тече ежедневна реклама във Фейсбук.  До момента се наблюдава засилен интерес от страна на младежката аудитория= Създадена е страница на фестивала mkino.org, в която са поместени подробни условия и насоки за участие, както и кандидатстващите за участие филми.     Планираме кратки представяния на нови модели тлефони и таблети, с които могат да се снимат филми и които са предоставени от наши партньори като част от наградния фонд на фестивала.

Основните задачи , които си поставя фестивалът, са:

– да пропагандира  общочовешките ценности с помощта на широките възможности на  късометражното кино;
–  да открива и насърчава  талантливи млади хора, занимаващи се с кино, и създаването на платформа за тяхното представяне пред широк кръг зрители;
–  да подкрепя  младежката инициатива,насочена към реализацията на социално значими дейности;
–  да популяризира филмовото творчество сред младите хора, а също така да привлича вниманието им към новите възможности в съвременното кино;
– да стимулира развитието на късометражното кино по посока на иновативността и експеримента.

Фестивалът има конкурсен характер. До участие се допускат както български, така и чуждестранни граждани.  Екипът, работил по създаването на филма, може да включва неограничен брой членове, но като автори на филма могат да бъдат регистрирани до 4 (четирима) творци, участвали в създаването му. Представените филми следва да бъдат заснети само с мобилен телефон или друго мобилно устройство с вградена камера. Филмите трябва да бъдат предварително монтирани. Времетраенето на филмите може да бъде от 1 до 5 минути.

Няма ограничение в тематиката и жанра  на регистрираните за участие филми – до участие се допускат игрални, документални, анимационни и научно-популярни филми.

Всеки автор или екип от автори може да регистрира за участие във фестивала до 3 (три) филма.

Срокът, до който трябва да се представят филмите за участие, е 31 януари 2018 г. Това става на електронната страница на фестивала  mkino.org.  Наградените филми ще бъдат обявени на специална прожекция през месец февруари 2018 в гр. Шумен, а по-късно и гр. София.

Председател на фестивалното жури е кинокритикът Александър Донев.

Наградният фонд на фестивала е на стойност над 5000 лв. Той включва парични и материални награди: 5 таблета марка Huawei, смартфони и други технически средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *