donorstvoВ България над 1000 души са в листата на чакащите за трансплантация на орган, двойките с репродуктивни проблеми са 145 000, а от трансплантация на стволови клетки имат нужда над 100 души.
Инициативата „Органодонорство“ се провежда за пореден път в град Варна, като основни нейни организатори са Медицински университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“, Студентски съвет, Асоциацията на Студентите по Медицина в България (АСМБ), Асоциацията на Студентите по Дентална Медицина (АСДМ), както и Асоциацията на Студентите по Фармация във Варна (АСФВ).

Основната цел е популяризиране на органодонорството и промяна предубедеността на голяма част от обществото по този въпрос. Тази година стартът на кампанията ще бъде даден с информационна лекция на тема „Съвременни методи на костно-мозъчка трансплантация. Нейн лектор ще бъде израелският преподавател Проф. Д-р Игор Борисович Резник, преподавател по медицинска генетика, член на Обществото по костно-мозъчна трансплантация.

Лекцията ще се състои на 8-ми Ноември (вторник) от 18:00 часа в I аудитория в сградата на Ректората на Медицински университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“.

 

За допълнителна информация: Габриела Панайотова,

отговорник на комитет “Човешки права и мир

тел. 0886517365

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *