diabeetus14 Ноември е определен от Световната Здравна Организация за ден, в който всички обединяват своите сили и възможности в борбата с диабета.

Във Варна, Асоциациацията на Студентите по Медицина в България (АСМБ), Асоциацията на Студентите по Дентална Медицина (АСДМ), Асоциацията на Студентите по Фармация (АСФВ), Студентски Съвет, Медицински университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“ и Клиниката по ендокринология към УМБАЛ „Св. Марина“ отбелязаха деня, провеждайки поредица от събития през изминалата седмица, тъй като грижата  за здравето е важна не само по време на световните дни. В събота в Морската градина се проведе информационна кампания, в която повече от 200 души се включиха  в безплатните изследвания на кръвна захар. На 14 ноември бяха разкрити два пункта – в УМБАЛ „Св. Марина“ и в Ректората на Медицински Университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“, където в изследванията имаше повече от 300 участници. На повече от 10 бяха открити високи стойности при проведеното изследване, като най-високата от тях беше 18,7. Всеки един беше препратен към съответния специалист, от когото да получи нужната му помощ.

Кампанията тази година се провежда под мотото „Очите на Диабета“, като това ще бъде и основната тема на един от нашите гост-лектори по време на заключителната лекция, а именно д-р Митова от Очна Болница „Св. Петка“. Вторият лектор ще бъде д-р Николинка Йорданова от отделението по детска ендокринология, под редакцията на проф. Йотова. Специални гости ще бъдат проф. Христозов, ръководител на УНС по ендокринология, както и специалисти от отделението.

Всеки, който желае, може да заповяда  на 17 Ноември (Четвъртък) в 1ва аудитория, от 18:30 часа. Датата неслучайно не е 14-ти ноември, а 17-ти, тъй като диабетът е заболяване, срещу което всичко заедно трябва да се борим всеки един ден!

Очакваме Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *