Очна болница- Варна със съдействието на Община Варна стартира две уникални по своята същност, социално значими програми за скрининг на глаукома и за профилактични прегледи сред учениците във Варна. Проектът се осъществява с цел опазване на зрението на населението на всички нива.

Профилкатичната програма „Детско зрение“ се провежда за 6-ти пореден път със съдействието и на Катедрата за очни болести и зрителни науки. Идеята е да бъдат открити проблемите със зрението в ранна детска възраст с цел то да бъде запазено в перспектива.

В детската възраст зрителната острота започва своето развитие и ако не се вземат адекватни мерки, различни фактори могат да доведат до трайно увреждане на зрението. Най-честите проблеми, които до момента са откривани от специалистите от Очна болница- Варна при децата при подобни скрининги са рефракционните аномалии. Ако при проведените прегледи се установи заболяване на детето, родителите ще получат писмо, чрез което ще бъдат известени и поканени да проведат цялостен набор от изследвания в Очна болница- Варна. Чрез тази профилкатична програма се цели повишаване на зрителното здраве на младото население на град Варна.

Програма „Профилактика на глаукомата“ се провежда за 5-ти пореден път. Глаукомата е едно от на-срещаните социално значими заболявания, което води до трайни увреждания, които могат да бъдат и необратима слепота. Наричана е още „тихия крадец“, защото в много случаи тя протича безсимптомно. Заболяването е непредотвратимо, но може да бъде овладяно, възможно е човек да живее с него без то да пречи на нормалния му начин на живот. Важно условие за това обаче е глаукомата да бъде диагностицирана навреме.

Поради тази причина при пациенти над 45 годишна възраст с фамилна обремененост или с риск от развитие на глаукома е задължително преминаването през скрининг с цел отхвърляне признаците на болестта. Проф. д-р Христина Групчева апелира тези пациенти да посетят Очна болница- Варна, за да им бъде извършен профилактичен преглед. Ще бъде изследвана тяхната зрителна острота, измерено вътреочното налягане и ще се оценява състоянието на зрителния нерв чрез оглед на очното дъно. При съмнение за глаукома или новооткрито заболяване пациентите ще бъдат насочени за допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата – денонощна крива за проследяване на колебанията на вътреочното налягане, автоматизирана периметрия, измерване на централната роговична дебелина (пахиметрия) и оптична кохерентна томография

Очна болница (СБОБАЛ)-Варна е единственото по рода си общинско лечебно заведение за специализирана помощ в областта на офталмологията на територията на България. За прегледи и консултации: тел. 052 63 40 91 и 052 63 49 01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *