bebisСпоред UNAIDS Exit Disclaimer, в края на 2015 година са регистрирани около 36,7 милиона души по света, живеещи с ХИВ/СПИН. От тях 1,8 милиона са деца под 15 години. За 2015 г. новозаразените с ХИВ в целия свят са 2,1 милиона. Това включва 150,000 деца под 15 години.

Черната статистика е една от причините за поредна година АСМБ-Варна, Студентски съвет към Медицински университет-Варна, АСДМ-Варна и АСФВ ще отбележат 1-ви Декември – Световния ден за борба със СПИН, с „Анти-СПИН“ кампания, включваща безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН.

Акцент на инициативата е превенцията на болестта и информирането на хората относно ХИВ-инфекцията, както и изразяване на съпричастност към засегнатите от нея.

Мотото на кампанията тази година е „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“

Съвместно с Община Варна и РЗИ-Варна, Медицински университет – Варна ще се включи в подкрепата на мащабната кампания със  следните дейности:

  • 01.12.2016г./четвъртък/ от 11:00 до 13:00 ч. – Консултация и изследване за ХИВ/СПИН на

територията на Медицински университет Варна в т.нар. Мобилен кабинет и включително раздаване на презервативи и информационни материали.

Максимум участници: 12.

  • 01.12 /четвъртък/ от 18:30 в Първа аудитория в сградата на Ректората.

Заключителна лекция с гост-лектор, д-р Светлана Станева, специалист по Епидемиология на инфекциозните болести. Лекцията ще разгледа изключително актуална за медицинските специалности тема, а именно „Професионален риск“.

ВНИМАНИЕ: Приканваме всички участници, гостуващи на лекцията  или желаещи да изразят своята съпричастност, да облекат ЧЕРВЕНА блуза/риза/яке

Ще отбележим края на кампанията,като направим и заснемем за първи път

 „Жива АНТИСПИН панделка“ в двора на университета от 18:15ч.

 

За записване: Десислава Жекова,

Отговорник на комитет „Репродуктивно здраве и СПИН“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *