rakЗа поредна година по повод международния ден за борба с рака на гърдата АСМБ-Варна, съвместно със Студентски Съвет при МУ-Варна, АСДМ и АСФВ, организира информационна кампания против рака на гърдата. Събитието ще се проведе на 26.10.2016 на два пункта както следва:

  • МУ-Варна /ректорат/ 9:00-12:00
  • УМБАЛ „Св. Марина“ 9:30-12:30

За записване: Десислава Жекова

В УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна като част от национална кампания за профилактика на рака на млечната жлеза вече започнаха безплатни прегледи в Клиниката по гръдна хирурия на 10 етаж. Прегледите ще продължат до края на октомври всеки делничен ден от 14:00 до 15:00 само след предварително записване на тел. 052/978660.

Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при жените в България. Той представлява около 30% от случаите на рак при жените в страните от Европейския съюз и е причина за 32% от смъртните случаи при хората с онкологично заболяване. В България всяка година диагнозата рак на гърдата получават около 3 800 жени, а около 1 200 умират от заболяването. Най-сигурният начин за предпазване от рак на гърдата е мамологичното изследване на двете гърди. Именно чрез него заболяването би могло да се установи в начален стадий, а ранното му откриване гарантира неговото лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *