1hobbХронична Обструктивна Белодробна Болест (ХОББ) е заболяване на белите дробове, което се характеризира с частично или напълно необратимо ограничаване на въздушния поток в дихателните пътища. Ограничението на въздушния поток се дължи на възпаление на белодробната тъкан, породено от вдишването на газове и частици от околната среда.

3hobb

Както при много заболявания, за ХОББ статистика липсва, но съществуват данни, според които до 2020 г. ХОББ ще заеме трето място по смъртност след инфарктите и инсулти- те. От ХОББ умират повече хора, от колкото от рак на гърдата и рак на белия дроб. Болестта не е добре позната сред обществото. Близо 15% от населението над 40- годишна възраст страдат от ХОББ, като 80-90% от болните са пушачи.

Затова на 17.11.2016 г.(четвъртък) от 11:00 ч. в Grand Mall, АСМБ-Варна със съдействието на Студентски съвет и асоциациите на студентите по Дентална медицина (АСДМ) и Фармация (АСФВ) към Медицински университет-Варна  ще  проведе информационна кампания с цел да запознае обществото с влиянието на тютюнопушенето върху здравето, със заболяването ХОББ и начините за профилактика и за лечението му. Освен това ще се проведе измерване нивото на СО (въглероден оксид), който се натрупва при тютюнопушене.

Записването за кампанията се осъществява от Десислава Станкова, отговорник на комитет „Обществено здраве“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *