На 06 и 07 октомври 2017 г. в МУ-Варна бе дадено началото на поредицата от събития по повод честването на годишнината от създаването на Катедрата по физиология към МУ-Варна: „55 години академична физиология във Варна“.
Тържественото откриване започна с откриването на изложбата във фоайето на 4-ти етаж на университета „55 години академична физиология във Варна“, където бяха и показани едни от първите учебници, апарати, снимки, диапроектори, динамометри, стари слушалки, апарати за кръвно налягане и много други, чрез които присъстващите усояха да се пренесат в първите години от създаването на Катедрата и да си спомнят за своите преподаватели и колеги.
След представянето на изложбата студенти, преподаватели, научни работници и официални гости се събраха на тържественото събрание в 1-ва аудитория на университета. Проф. д-р Златислав Стоянов – ръководител на Катедра по физиология и патофизиология на МУ-Варна – се обърна към присъстващите с думите: „В мащабите на социални и образователни мироздания 50 години не са така много. Те показват, че си по-скоро вече пораснал, съзрял и готов за следващата крачка – крачка по пътя нагоре и напред. И ето я нашата следваща крачка – вече сме на 55! Когато си в университета, в енергията, ентусиазма, целеустремеността, понякога и безрасъдството на младите хора, е трудно да се чувстваш стар! На 55 сме жизнени, млади, ентусиазирани, способни да мечтаем, готови за работа и празник!“
„Катедрата успява да привлече и да задържи нови, млади асистенти и докторанти сред най-добрите наши студенти. В тази Катедра има много положителна енергия, много добра атмосфера, има дух!“ – с тези думи се обърна към гостите проф. д-р Албена Керековска – зам.-ректор по учебната дейност на МУ-Варна.
Габриела Панайотова от Студентски съвет поднесе своите поздрави и благодарности към преподавателите от Катедрата по физиология от името на всички студенти, като изрази надеждата си и занапред те да бъдат до тях в научноизследователската им работа.
По традиция един от първите ръководители на Катедрата по физиология проф. Тодор Ганчев предаде наръч моливи на младите си колеги. Символичната щафета е знак за връзка между поколенията физиолози, която поддържа жаждата и духа за нови знания от дълги години насам.
Приятели и гости на Катедрата поднесоха своите поздравления и подаръци на проф. Стоянов в знак на уважение и признателност към дългите години труд и професионализъм.
За прекрасното настроение на гостите със своите изпълнения се погрижи малката голяма Моника Парушева – лауреат от множество родни и международни музикални конкурси.
След тържествената церемония бе открита и фотоизложба „Вино и здраве“.  Малко по-късно през деня пък бе дадено началото и на научния симпозиум  „Евксиноградски четения: Физиология на виното“, който продължи и на следващия ден. В рамките на честванията бе представен пленарният доклад на проф. Иван Маразов: „Виното – огледало на душата“, както и бе осъществена научно-образователна екскурзия в Общинския културен музей в гр. Бяла, обл. Варна, под надслов „Античното винопроизводство във Варненския регион“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *