Уважаеми колеги,

На 16 и 17 март в зала „Доц. д-р Д. Клисаров“ на Факултета по дентална медицина ще се проведе семинар-демонстрация на тема „3D технологии в денталната медицина – теория, обучение, практика„. Събитието се организира в рамките на проект „3D принтиране и приложението му в съвременните методи на лечение в протетичната дентална медицина„, финансиран от ФНИ към МОН.

По време на семинара, през първия ден, ще бъдат разгледани теоретичните и научно-изследователски аспекти при внедряване в практиката на нови CAD/CAM и 3D принтиращи технологии в денталната медицина. Обърнато е сериозно внимание и на обучението на студентите за работа с новите методи и апаратура. В  програмата са включени лекции за: съвременни имплантационни материали и методи за тяхното производство; компютърно проектиране и производство на импланти с приложения в денталната медицина; проблеми и предизвикателства при изработване на протези и импланти чрез 3D принтиране; механизъм на разрушаване на керамични покрития на дентални сплави, отлети с 3D принтирани модели. Ще бъде представена и информация за обучението на студентите по зъботехника към Медицински колеж – Варна по съвременни CAD/CAM и 3D принтиращи технологии.

Гост-лектори ще бъдат проф. Анна Добжанска-Даникиевич от университета на Зиелона Гора и „Медицински и дентален инженерен център за изследване, дизайн и производство Asklepios“, Гливице, Полша; доц. Тихомир Василев от Катедра „Техническа механика“ на Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Варна, инж. Емил Янков д.т. и Мария Николова д.т. от катедра „Материалознание и технология на материалите“, Русенски Университет „Ангел Кънчев“. Членовете на екипа доц. Максим Симов и доц. Светлана Пенева ще запознаят аудиторията с методиката на обучение на студентите по зъботехника със закупените по проекта 3D принтер и скенер.

През втория ден участниците в проекта ще демонстрират изработване на дентални конструкции с наличната апаратура за 3D печат.

Информация и програмата на семинара ще намерите на: http://3dtech.mu-varna.bg/events.html

Регистрация за участие в семинара на: https://goo.gl/forms/oADgzHMonkCd0cG03

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *